«Українці у Польщі не біженці, а гості…»

Минулого місяця президент Польщі Анджей Дуда з особистим візитом відвідав Київ. Під час свого виступу у Верховній Раді на подяку Володимира Зеленського за те, що поляки турбуються про громадян України, що тимчасово змушені були покинути Батьківщину через війну, він відповів, що українці сьогодні у Польщі не біженці, а гості. І це не порожні слова…

Важко підрахувати точну кількість наших співвітчизників, що сьогодні виїхало саме до Польщі, адже ця країна стала не лише прихистком для наших громадян, але й транзитним пунктом, звідки відправляються ті, хто їдуть подалі від війни, у інші країни, причому не лише європейські. Майже 3 мільйони громадян зупинилися у Польщі та отримують необхідну допомогу. Важливо, що допомагають не лише поляки, а й люди інших національностей, які проживають у Польщі, що промовисто демонструє кожному, хто перетинає польський кордон, що система європейських цінностей працює.

На кордоні волонтери цілодобово чергують, щоб напоїти гарячою кавою та чаєм із смаколиками людей, які годинами стояли у чергах та проходили всі необхідні митні процедури.
Хлопці швидко і ввічливо обслуговують втомлених подорожніх навіть о 5 годині ранку, жертвуючи власним сном.


Автобуси та приватні машини на сьогоднішній день – найпопулярніший вид транспорту для перетину кордону з Польщею (небо над Україною закрито, а потягів небагато). Тому посильну допомогу розгорнули на автостанції «Заходня» у Варшаві. Покидаючи прибулий автобус, не можна оминути величезний намет-їдальню, де годують приїжджих з України.

Документів показувати не потрібно. Запрошують усіх охочих.

У меню – картопля по-селянськи, великий шматок тушкованої курки та салат із свіжої капусти. Дітей пригощають млинцями з шоколадною пастою, фруктами, солодощами, соком. З собою можна взяти пляшку мінеральної води та сендвічі.

Всього за півгодини декілька десятків разів працівник їдальні пропонує, очікуючим у черзі, сендвічі з маслом і шинкою та сиром і овочами, для тих, хто не їсть м’яса. Хлопця звуть Адам:


– Я не волонтер, працюю у компанії, яка готує страви для цієї їдальні, ми самі і людей обслуговуємо. Я спортсмен, зараз у Польщі тренуюся і водночас маю підробіток у кейтерінговій  компанії (від ред. фірма, що готує та доставляє їжу). Я добре розумію, що таке війна, бо сам з Грозного, наша країна Чечня пережила таке горе двічі. Вважаю, що людям, які опинилися у складних умовах, необхідно допомагати. Багато сюди приходить волонтерів, але вони не мають жодної вільної хвилини – дуже багато людей, які хочуть їсти, і ми маємо їх нагодувати.

Ляльки-мотанки у декорі, щоб розрадити українців

Дійсно, знайти вільне місце за столиками доволі важко. Люди тут майже не діляться спогадами і планами, швидко снідають, обідають чи вечеряють і рушають далі. Виснажені матусі вмовляють хоч щось з’їсти втомлену дорогою малечу, але багато й таких хлопців і дівчат, які впевнені, що кращої їжі ніколи не смакували, та з апетитом уминають польські харчі.
У пункті можна підзарядити телефон та навіть взяти необхідний одяг на спеціально відведеній для цього поличці.


Неподалік від польової їдальні стоїть інший намет. Тут можна безкоштовно отримати засоби гігієни: зубну пасту, шампунь, мило, підгузки для малюків, дитяче харчування тощо.

Видача іграшок та підгузків супроводжується посмішками волонтерів

На всіх вокзалах та в аеропортах працюють інформаційні пункти, де можна отримати всю необхідну для громадянина України інформацію про легальне перебування у Польщі: які документи потрібні, як оформити візу та соціальні виплати, де шукати житло та роботу. Скрізь зазначені контакти, куди можна звернутися для ночівлі, багато у місцях скупчення наших громадян оголошень про вакансії.


Важливо, що у міському транспорті, за пред’явленням паспорта громадянина України, проїзд безкоштовний.
Тому, як би не склалася доля прибулого українця у сусідній Польщі, кожен з них має визнати, що зустріли його у дружній країні, як дорогого гостя: довезли, нагодували та на ночівлю влаштували.

Оксана ЛИМАР.

Залишити коментар